Интервью  старшего тренера национальной сборной команды Узбекистана по современному пятиборью Виолетты Зарали

Интервью старшего тренера национальной сборной команды Узбекистана по современному пятиборью Виолетты Зарали

Интервью старшего тренера национальной сборной команды Узбекистана по современному пятиборью Виолетты Зарали . В нём Виолетта рассказала, с чего начинался её путь, как спортсмена, в современном пятиборье, про свою тренерскую деятельность и про то, как проходят её дни на самоизоляции.

 

Вопрос: В каком возрасте Вы начали заниматься современным пятиборьем? Из какого спорта пришли в пятиборье?

Ответ: Я пришла в пятиборье в конце 2003 года, тогда мне исполнилось 15 лет. До этого я 7 лет занималась плаванием.

Вопрос: Почему именно этот вид спорта?

Ответ: Я долго думала, какой вид спорта мне выбрать, задумывалась о разных видах спорта — водное поло, триатлон, даже регби. Но после первой же тренировки понимала, что это не моё. Однажды мама предложила попробовать себя в конном спорте. Меня это заинтересовало, так как мне всегда нравилось кататься на лошадях. В них чувствовалась огромные сила и мощь, при этом лошадь — очень грациозные животные. Единственное, что меня смущало, что после долгих лет тренировок мне придётся бросить плавание, которым я была так увлечена последние 7 лет. Когда же я пришла в конную школу, меня там спросили – почему я решила заняться конным спортом, чем занималась до этого, какая у меня физическая подготовка. И когда я рассказала, мне предложили попробовать себя в современном пятиборье. Я очень обрадовалась, потому что я могла заниматься и конным спортом, и плаванием. Так к тому же ещё и стрельбой, которая мне тоже всегда нравилась. Вот так я попала в пятиборье.

 

Вопрос: Какой из 5ти видов спорта нравится больше всего и почему?

Ответ: Я затрудняюсь однозначно ответить на этот вопрос. Наверно, когда начинаешь заниматься пятиборьем, нравится тот вид, который получается лучше всего. Но по мере развития навыков и умений в других дисциплинах, приходит понимание, что каждый вид интересен в отдельности. Например, когда я только перешла, мне нравилось плавание и стрельба. На коня меня первый год не допускали. Очень не любила бег… Это казалось самым страшным испытанием. Я не понимала, когда мне говорили «пока не полюбишь бег — никогда не побежишь». Но спустя время, я почувствовала, что получаю невероятное удовольствие от бега. Были кроссовые дни, когда мы бегали по 40 км в день — 20 км утром и 20 км вечером, и я ловила себя на мысли, что мне настолько нравится сам процесс, что начинала жалеть, что это уже, к сожалению, двадцатый километр, но ощущение, как будто только начала бежать…Фехтование мне понравилось тоже, спустя время. Первое время отрабатываются только шаги, и проводится работа на мишени. Это было скучно, нудно, и неинтересно. Мне очень не нравилось приходить на тренировки по фехтованию. Но все изменилось, когда меня поставили на мой первый бой. Невероятное количество эмоций и новых ощущений. Я уже не помню, как я провела его. Мне казалось, что я очень хорошо фехтую, но сейчас понимаю, что мне это просто казалось. После этого первого боя я почувствовала вкус к фехтованию. Когда добавили конный спорт, я просто в него влюбилась. Поэтому, я не могу выделить какой-то отдельный вид. Они все прекрасны и уникальны по-своему.

 

Вопрос: Будучи пятиборкой, где Вы выступали?

Ответ: К сожалению, в то время, когда я тренировалась, прежнее руководство федерации не было заинтересовано в развитии данного олимпийского вида спорта. В основном, у нас проводились Чемпионаты и Кубки Узбекистана. Очень редкими были поездки на соревнования за пределы нашей Республики. К счастью, сейчас со сменой руководства отношение к развитию современного пятиборья изменилось. Очень много проделывается работы для того, чтобы наши спортсмены могли получать международный опыт соперников и улучшать свои достижения.

Вопрос: Были ли у Вас моменты, когда хотели бросить спорт?

Ответ: Да, были такие моменты. Правда это было больше связано с тем, что спортсмены пятиборцы не могли себя проявлять и раскрывать свои способности. Но это связано опять-таки с отношением предыдущего руководства федерации к развитию спорта.

Вопрос: Какое именно выступление Вам больше всего запомнилось?

Ответ: Первое. Когда ты впервые себя проверяешь «на прочность»

Вопрос: Когда и почему Вы решили заняться тренерской деятельностью?

Ответ: Я поняла уже в детстве, что хочу стать тренером. И целенаправленно шла к этой профессии. Был момент, когда вопреки наставлениям родителей я поступила в физкультурный институт, потому, что давно для себя решила, именно в этой сфере я нашла свое призвание. Тренером в пятиборье я работала с 2010 года. Позже отделение современного пятиборья в РШВСМ было закрыто. И только в 2019 году возобновилась работа федерации современного пятиборья.

Вопрос: На Ваш взгляд — какой из пяти видов спорта самый сложный в обучении?

Ответ: Фехтование. Это сложно-технический вид спорта.

Вопрос: Помимо спорта есть ли у Вас любимое хобби?

Ответ: Помимо тренерской деятельности, я занимаюсь с детками, имеющими особенности развития. Это, наверное, и есть моё главное хобби. Помогать тем, от кого отвернулись практически все.

Вопрос: Как отреагировали на отмену Олимпийских игр в Токио 2020?

Ответ: Ну, конечно, как и все тренера и спортсмены, я была очень огорчена. До последнего не верилось, что такое возможно. Но, к сожалению, реальность такова. От этого пострадали все спортсмены во всем мире. Сейчас нам остаётся не падать духом. Надеюсь, что скоро эта пандемия станет историей, и мы снова вернёмся к привычному образу жизни как в повседневной жизни, так и в спорте.

Вопрос: Как проводите дни на карантине?

Ответ: Говоря откровенно, очень тяжело.  Изменения привычного образа жизни в период карантина оказало крайне деструктивное влияние на многие сферы жизни. Привыкая работать в более динамичном режиме, очень сложно переходить на работу в домашних условиях или через интернет. Особенно сложно даётся это спортсменам и тренерам, для которых активность — это и есть жизнь. Что могу сказать о положительных моментах карантина — это то, что у меня появилось больше времени на чтение книг и изучение профессиональной литературы. А также было проведено много онлайн семинаров и лекций для повышения квалификации, на которых я с удовольствием приняла участие.

 

Savol: Zamonaviy beshkurash bilan shug’ullanishni necha yoshdan boshlagansiz? Beshkurash sport turiga qaysi sport turidan o’tgansiz?

Javob: Men beshkurash sportiga 2003-yil yakunida kelganman, u paytda 15 yoshda edim. Undan oldin men 7 yil suzish sport turi bilan shug’ullanganman.

Savol: Nega aynan shu sport turini tanlagansiz?

Javob: Men uzoq vaqt qanday sport turini tanlashim kerakligi haqida o’ylardim, turli sport turlari hayolimga kelardi — suv polosi, triatlon va hatto regbi. Ammo birinchi mashg’ulotdan so’ng bu men uchun emasligini anglardim. Bir kuni onam ot sportida o’zimni sinab ko’rishimni taklif qildilar. Bu menga qiziqarli bo’ldi, chunki menga har doim ot minish yoqardi. Ot juda go’zal hayvon, shu bilan birga ularda juda katta kuch va g’ayratni his etardim. Yagona meni tashvishlantirayotgan narsa, 7 yil mobaynida ishtiyoq bilan o’rgangan suzish sportidan voz kechishim kerakligi edi. Ot sport maktabiga kelganimda, mendan nima uchun ot sporti bilan shug’ullanishga qaror qilganimni, ilgari nima bilan shug‘ullanganimni, jismoniy tayyorgarligim qanday ekanligi haqida so’rashdi. So‘zlab berganimda, menga o‘zimni zamonaviy beshkurash sportida sinab ko’rishimni taklif qilishdi. Ham ot sporti , ham suzish bilan shug’ullanishim mumkinligi haqida eshitganimda juda quvonib ketgandim. Shuningdek menga doim yoqqan o’q otish  sporti bilan ham. Shu tariqa men beshkurash spotiga kirib keldim.

 

Savol: 5 ta sport turidan qaysi biri sizga ko’proq yoqadi va nima uchun?

Javob: Bu savolga aniq javob berishim qiyin. Ehtimol, siz beshkurash bilan shug’ullanishni boshlaganingizda, eng yaxshi natijaga erishganingiz sizga ko’proq yoqishi mumkin. Ammo boshqa sport turlarida ko’nikma va qobiliyatlar rivojlanib borar ekan, ularning har biri o’ziga xos qiziqarli ekanligini tushunasiz. Masalan, birinchi marta boshlaganimda suzish va otishni yaxshi ko’rardim. Birinchi yil menga otga chiqishga ruhsat berishmadi. Eng ko’p yugurishni yoqtirmas edim… Bu eng dahshatli sinov bo’lib tuyulardi. Ular menga «yugurishni yaxshi ko’rmaguningcha,- hech qachon yugura olmaysan» degan gaplarini anglamas edim. Ammo bir muncha vaqt o’tgach, yugurishdan zavq olayotganimni his qildim. Ammo bir muncha vaqt o’tgach, yugurishdan ajoyib zavq olayotganimni his qildim. Ba’zi vaqtlarda, kuniga 40 km — ertalab 20 km va kechqurun 20 km yugurganimizda turli hayollar meni qurshab olardi, jarayon shu darajada yoqar ediki , 20 km ekanini o’ylab afsuslanar edim, oxirgi km da ham go’yo yugurishni endi boshlagandek his qilar edim… Bir muncha vaqt o’tgach, menga qilichbozlik ham yoqdi. Dastlab, faqat qadamlar ishlab chiqiladi va nishonga olish bo’yicha mashqlar amalga oshiriladi. Bu zerikarli, zavqlantirmaydigan va qiziq emas edi. Menga qilichbozlik mashg’ulotlariga qatnash yoqmas edi. Ammo birinchi bor jang boshlaganimda hammasi o’zgardi. Ajablanarlisi son-sanoqsiz his-hayajon va yangi hissiyotlar. Xatto jangni qanday o’tkazganim esimda yo’q. Men qilichbozlikni juda yaxshi bilganday tuyulgan, ammo endi tushundimki, bu menga shunchaki shunday tuyulgan. O’sha birinchi jangdan so’ng, qilichbozlikning ta’mini bildim. Ot sporti qo’shilganidan keyin esa, men uni so’zsiz sevib qoldim. Shuning uchun alohida turini ajratib ko’rsatib bo’lmaydi. Ularning barchasi go’zal va o’ziga xos betakror.

Savol: Beshkurashchi sifatida qayerda chiqish qildingiz?

Javob: Afsuski, men mashg’ulot olib borayotgan paytlarda federatsiyaning sobiq rahbariyati ushbu olimpiada sport turini rivojlantirishga qiziqish bildirmagan. Asosan bizda O’zbekiston chempionati va kubogi uchun musobaqalar o’tkazilar edi. Respublikamizdan tashqaridagi musobaqalarga safarlar juda kamdan-kam tashkil etilar edi. Baxtimizga, endi rahbariyatning o’zgarishi tufayli zamonaviy beshkurashni rivojlantirishga bo’lgan munosabat o’zgardi. Sportchilarimiz xalqaro raqiblarning tajribalarini o’rganishlari va yutuqlarini oshirishlari uchun juda ko’p ishlar amalga oshirilmoqda.

Savol: Sportni tashlamoqchi bo’lgan paytlaringiz bo’lganmi?

Javob: Ha, bunday paytlar bo’lgan. To’g’ri, bunga ko’proq sportchilar o’zlarini ko’rsatishlari uchun imkoniyat va o’z qobiliyatlarini namoyish eta olmasliklari sabab bo’lgan. Ammo bu yana federatsiyaning oldingi rahbariyatining sportni rivojlantirishga bo’lgan munosabati bilan bog’liq.

Savol: Qaysi chiqishingiz ko’proq yodingizda qolgan?

Javob: Birinchisi. O’zimni kuch-quvvat uchun birinchi bor sinab ko’rgan paytim

Savol: Siz murabbiylik faoliyatini qachon va nima uchun tanlashga qaror qildingiz?

Javob: Men bolaligimdan murabbiy bo’lishni xohlashimni anglagan edim. Va maqsadim sari olg’a bordim. Ota-onamning ko’rsatmalariga zid ravishda men jismoniy tarbiya institutiga o’qishga kirgan paytlar ham bo’lgan, men o’zimni kelajakda aynan shu sohada tasavvur qilganim uchun shunday qarorga kelganman. Men 2010-yildan beri beshkurash bo’yicha murabbiy sifatida ishlamoqdaman. Keyinchalik ROSMM dagi zamonaviy beshkurash kafedrasi yopildi. Va faqat 2019-yilga kelib zamonaviy beshkurash federatsiyasi faoliyati tiklandi.

Savol: Sizningcha, ushbu beshta sport turidan qaysi birini o’rganish qiyin?

Javob: Qilichbozlik. Bu qiyin-texnik sport.

Savol: Sportdan tashqari sizning sevimli mashg’ulotingiz bormi?

Javob: Men murabbiylikdan tashqari, alohida ehtiyoji bor bolalar bilan ishlayman. Bu mening asosiy va sevimli mashg’ulotimdir. Deyarli barcha yuz o’girgan insonlarga yordam berish.

Savol: Tokio-2020 Olimpiya o’yinlarining bekor qilinishiga munosabatingiz qanday?

Javob: Albatta, barcha murabbiylar va sportchilar singari, men ham juda xafa bo’ldim. Yaqin vaqtgacha men bu mumkinligiga ishonolmadim. Afsuski, bu haqiqat edi. Dunyodagi barcha sportchilar bundan aziyat chekdilar. Biz faqat ruhimizni tushurmasligimiz kerak. Tez orada bu pandemiya tarixga aylanadi degan umiddaman va biz odatdagi hayot tarziga qaytamiz, kundalik hayotda ham, sportda ham.

Savol: Karantinda kuningizni qanday o’tkazmoqdasiz?

Javob: Ochig’ini aytganda, bu juda qiyin. Karantin davrida odatiy turmush tarzidagi o’zgarishlar hayotimizning ko’p jabhalarida juda katta o’zgarishlar keltirib chiqardi. Dinamik ravishda ishlashga odatlanib qolgandan so’ng, uydan yoki internetdan ishlashga ko’nikish juda qiyin. Ayniqsa , aktivlik hayot tarzi hisoblangan- sportchilar va murabbiylar uchun bu juda qiyin. Karantinning ijobiy tomonlari haqida nima deyishim mumkin: men kitoblarni o’qishga va professional adabiyotlarni o’rganish uchun ko’proq vaqt ajarata olyapman. Shuningdek, ko’plab seminar-treninglar va malaka oshirishga bag’ishlangan ma’ruzalar bo’lib, unda men mamnuniyat bilan ishtirok eta olmoqdaman.